top of page

Πιπέρι


Το πιπέρι θεωρείται ο «βασιλιάς των μπαχαρικών». Έχει ​​ιδιαίτερα καυστική γεύση και είναι απαραίτητη η προσθήκη του σχεδόν σε όλες τις συνταγές. Μια μικρή ποσότητα του μπορεί να προσθέσει νοστιμιά σε οποιοδήποτε πιάτο.

Από πού προέρχεται; Όπως και τα περισσότερα μπαχαρικά, προέρχεται από τα βάθη της Ανατολής και συγκεκριμένα από το Μάλαμπαρ, μια περιοχή των δυτικών ακτών της Νότιας Ινδίας.

Ποιοι το έφεραν στην Ευρώπη; Οι Άραβες με τα καραβάνια τους από το 1.000 π.Χ.

Πόσο πολύτιμο ήταν παλιά; Οι Άραβες το πουλούσαν σε τιμή ακριβώς ίδια με το χρυσάφι, γι’ αυτό και χαρακτηριζόταν συχνά και ως «μαύρος χρυσός». Όπως και το αλάτι, σε κάποιες περιοχές, το πιπέρι χρησιμοποιούταν και ως νόμισμα. Στο Βυζάντιο επειδή κόστιζε πολύ ακριβά, το απολάμβαναν μόνο οι αυτοκράτορες και η αυλή τους. Ακόμα και πόλεμοι έγιναν στο παρελθόν για τον έλεγχο του «δρόμου του Μπαχαρικών», που ένωνε την Ανατολή με τη Δύση.

Πως βοήθησε του εξερευνητές να ανακαλύψουν τον κόσμο; Οι μεγάλοι εξερευνητές προσπαθούσαν να βρουν εναλλακτικούς δρόμους προς την Ινδία που να μην ελέγχονται από τους Ενετούς ή τους Άραβες. Στην προσπάθειά τους αυτή, ανακάλυψαν νέες χώρες και δημιούργησαν τεράστια εμπορική κίνηση μεταξύ Ευρώπης και Άπω Ανατολής.

Τι σχέση έχει με τους δράκους των παραμυθιών;

Για την προστασία των πολύτιμων διαδρομών τους, οι έμποροι δημιούργησαν φανταστικές ιστορίες για τις κακουχίες που περνούσαν προκειμένου να προμηθευτούν τα μπαχαρικά. Ποιος άνθρωπος που ήταν στα καλά του θα ήθελε να ταξιδέψει στην άλλη άκρη του κόσμου μόνο και μόνο για να δεχθεί επίθεση από έναν δράκο που φύλαγε ένα λάκκο με πιπέρι;

Που κάνει καλό;

Από την αρχαιότητα ακόμη το πιπέρι χρησιμοποιούταν ως φάρμακο. Σήμερα γνωρίζουμε ότι έχει πολλές ευεργετικές ιδότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό:

  • Είναι ιδανικό αποτοξινωτικό.

  • Απαλλάσσει από τον βήχα.

  • Καθαρίζει το σώμα από τα βακτήρια.

  • Δίνει λάμψη στο δέρμα.

  • Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου.

  • Τονώνει το νευρικό σύστημα και βοηθά στην ομαλότερη λειτουργία του.

  • Βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.

  • Προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα, διώχνοντας μακριά το κρυολόγημα.

  • Βοηθάει στο να σταματήσει η αιμορραγία σε ένα μικρό κόψιμο στο δέρμα.

Γιατί μας κάνει να φτερνιζόμαστε; Το πιπέρι περιέχει μια ουσία που ονομάζεται πιπερίνη. Η πιπερίνη όταν μπει στη μύτη ερεθίζει τις νευρικές απολήξεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της. Η μύτη λοιπόν ενοχλείται και θέλει να ξεφορτωθεί αυτήν την ουσία. Ο μόνος τρόπος που έχει για να το κάνει αυτό είναι με το φτέρνισμα. Όταν φτερνιζόμαστε, βγαίνει αέρας από τη μύτη μας με ταχύτητα 150 χλμ/ώρα.

Από πιο φυτό προέρχεται;

To πιπέρι προέρχεται από το πέπερι, ένα αναρριχητικό φυτό που βρίσκεται στις τροπικές περιοχές της γης. Το πιο σημαντικό είδος είναι το μαύρο πέπερι (Piper nigrum) με καταγωγή από την Ινδία. Από τους καρπούς του παράγεται το λευκό και το μαύρο πιπέρι και μπορεί να ξεπεράσει τα 8 μέτρα σε ύψος.

Πόσα είδη πιπεριού υπάρχουν;

Μαύρο, πράσινο, λευκό, κόκκινο και ροζ. Τα τέσσερα πρώτα προέρχονται από το ίδιο φυτό:

  • Το μαύρο όταν ο καρπός είναι ώριμος και αποξηραθεί.

  • Το πράσινο όταν ο καρπός είναι ανώριμος.

  • Το λευκό όταν αφαιρέσουμε το περικάρπιο από τον αποξηραμένο μαύρο καρπό.

  • Το κόκκινο όταν ο καρπός είναι τόσο ώριμος που δεν μπορεί να αποξηραθεί.

Το ροζ πιπέρι είναι διαφορετικό είδος, έχει ηπιότερη γεύση και προέρχεται από ένα άλλο φυτό, που συγγενεύει με το μαύρο πιπέρι.

Πως μπορώ να καλλιεργήσω πιπέρι;

Δεν είναι και πολύ εύκολο, αλλά δες το παρακάτω βιντεάκι:

Γεωγραφία

Μάλαμπαρ, στις δυτικές ακτές της Νότιας Ινδίας. Από εκεί "κατάγεται" το μαύρο πιπέρι.

Κύριες πηγές:

bottom of page