top of page

Σκόρδο


Το σκόρδο είναι ένα ποώδες φυτό. Τα φύλλα του είναι στενά, μακριά και κοφτερά. Το λουλούδι του έχει λευκό χρώμα. Ο βολβός του σκόρδου (που τον λέμε και «κεφάλι») αποτελείται από πολλά μικρά μέρη που καλύπτονται από μεμβράνες και λέγονται «σκελίδες». Ο αριθμός των σκελίδων σε ένα κεφάλι σκόρδο εξαρτάται από την ποικιλία, και μπορεί να κυμαίνεται από 4-5 έως 30 ή και περισσότερες. Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα στην παρασκευή φαγητών, και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Πόσες διαφορετικές ποικιλίες σκόρδου υπάρχουν στον κόσμο; Πάνω από 600.

Από πού κατάγεται; Από τις περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Ασίας.

Από πότε το τρώνε οι άνθρωποι; Αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι το έτρωγαν ακόμα και στους νεολιθικούς χρόνους, πριν από περισσότερο από 8 χιλιάδες χρόνια.

Από πότε καλλιεργείται στην Ελλάδα; Από τα αρχαία χρόνια. Το περιγράφουν ο Ηρόδοτος και ο Αριστοφάνης.

Πως αλλιώς το ονόμαζαν οι αρχαίοι Έλληνες; Δυσώδες ρόδον, δηλαδή «βρωμερό τριαντάφυλλο».

Στην Οδύσσεια, γιατί ο Ερμής σύστησε στον Οδυσσέα να τρώει σκόρδα; Για να γλιτώσει από τα μαγιά της Κίρκης που μεταμόρφωνε τους συντρόφους του σε γουρούνια.

Γιατί έδιναν στους αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων να φάνε σκόρδα; Για να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους.

Τι περιλάμβανε το μπουκέτο που κρατούσαν οι νύφες στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη αντί για λουλούδια; Σκόρδα και άλλα βότανα.

Γιατί έγινε για πρώτη φορά απεργία στην Αίγυπτο πριν 3.500 χρόνια; Γιατί ο Φαραώ Ραμσής Γ’ σταμάτησε να δίνει σκόρδα στους εργάτες που κατασκεύαζαν τις πυραμίδες.

Ως τι άλλο χρησιμοποιούταν το σκόρδο στην Αίγυπτο γύρω στο 2.000 π.Χ.; Ως νόμισμα. Με περίπου 7 κιλά σκόρδα μπορούσε κανείς να αγοράσει έναν σκλάβο.

Από τι πιστεύεται ότι προφυλάσσει το σκόρδο ως φυλαχτό;

Στα αρχαία χρόνια το είχαν ως φυλακτό ενάντια στα κακά δαιμόνια και τους βρικόλακες καθώς και κατά του ματιάσματος. Μία πλεξούδα από σκόρδα σε ένα σπίτι ή χωράφι διώχνει το μάτιασμα. Άμα κάποιος θαυμάζει κάτι για να μη το ματιάσει συνηθίζεται η έκφραση «σκόρδα στα μάτια σου» κι έτσι αποτρέπεται το μάτιασμα.

Τι σχέση έχει ο Σατανάς με το σκόρδο; Ένας παλιός Μωαμεθανικός μύθος λέει ότι όταν ο Σατανάς διώχθηκε από τον κήπο της Εδέμ, εκεί όπου πρωτοπάτησε το αριστερό του πόδι φύτρωσε το σκόρδο και εκεί πάτησε το δεξί, φύτρωσε το κρεμμύδι.

Ποια είναι τα βασικά θρεπτικά συστατικά που περιέχει; Βιταμίνες Β1, Β6 και C, μαγγάνιο, χαλκό, σελήνιο, φώσφορο, σίδηρο και ασβέστιο.

Πως βοηθά την υγεία;

  • Είναι ιδιαίτερα θρεπτικό ενώ έχει πολύ λίγες θερμίδες

  • Καταπολεμά το κρυολόγημα

  • Αναζωογονεί τον εγκέφαλο και το ανοσοποιητικό σύστημα

  • Μειώνει την αρτηριακή πίεση

  • Μειώνει την χοληστερόλη

  • Καθαρίζει το ουροποιητικό σύστημα

  • Αντικαρκινικές ιδιότητες

  • Καταπολεμά τη φαγούρα στα πόδια

  • Είναι φυσικό αγχολυτικό

  • Έχει αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη της νόσου του Alzheimer και της άνοιας

  • Μπορεί να συμβάλει στην υγεία των οστών

Υπάρχουν κάποιες περίεργες χρήσεις του σκόρδου;

  • Θεραπεύει την ακμή αν τρίψετε μια σκελίδα καθαρισμένο και ωμό σκόρδο το πρόσωπό σας και κυρίως στα σημεία όπου υπάρχει ακμή.

  • Χρησιμεύει ως φυτοφάρμακο αν ανακατέψτε μερικές σκελίδες σκόρδου με εκχύλισμα πιπεριού και σαπούνι και ψεκάσετε με το μείγμα τα φυτά και τα λουλούδια σας.

  • Μπορεί να λειτουργήσει ως κόλλα για χαρτί ή γυαλί – τρίψτε το χυμό του σκόρδου στο χαρτί ή θρυμματίστε μια σκελίδα πάνω σε ένα γυαλί που έχει ραγίσει για να κολλήσει.

  • Διώχνει τα έντομα αν βάλετε σκελίδες όπου υπάρχουν κουνούπια καθώς και στις μπαλκονόπορτες και τα παράθυρα του σπιτιού.

  • Βοηθάει στο κρυολόγημα αν ρίξετε ψιλοκομμένο ή λιωμένο σκόρδο σε βραστό νερό για αρκετά λεπτά, σουρώσετε το μείγμα και το πιείτε (αν θέλετε μπορείτε να προσθέτετε και λίγο μέλι).

Πως χρησιμοποιούταν στον πρώτο και στον δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο; Ως αντισηπτικό για τις πληγές.

Πως αντιμετωπίζεται η μυρωδιά που αφήνει στο στόμα;

  • Μασώντας φρέσκο μαϊντανό γιατί η χλωροφύλλη που περιέχει εξουδετερώνει την έντονη μυρωδιά.

  • Μασώνταςφυσική μαστίχα Χίου η οποία υποβοηθά και την πέψη.

Τι είναι το μαύρο σκόρδο;

Είναι το κλασσικό σκόρδο μετά από μια διαδικασία παλαίωσης όπου θερμαίνεται για αρκετές εβδομάδες, κάνοντας τις σκελίδες του να μαυρίσουν. Χρησιμοποιείται κυρίως στην Ασιατική κουζίνα, αλλά τελευταία έχει γίνει της μόδας σε όλο τον κόσμο και θεωρείται «υπερτροφή». Ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά του είναι ότι διατηρεί όλες τις ιδιότητες του σκόρδου χωρίς τη μυρωδιά, η οποία αφαιρείται εντελώς μέσα από τη διαδικασίας της παλαίωσης.

Πότε είναι η εθνική μέρα σκόρδου; Στις 19 Απριλίου.

Τι σχέση έχει η πόλη Σικάγο στην Αμερική με το σκόρδο; Έχει πάρει το όνομά της από την ινδιάνικη λέξη για το άγριο σκόρδο που είναι Chicagaoua.

Πόσες είναι οι περισσότερες σκελίδες που έχει φάει ποτέ κανείς μέσα σε ένα λεπτό; 34 και τις έφαγε ο Deepak Sharma Bajagain από το Νεπάλ.

Πόσο ζύγιζε το μεγαλύτερο κεφάλι σκόρδου που έχει καλλιεργηθεί; 1,19 κιλά και καλλιεργήθηκε από τον Robert Kirkpatrick στην Καλιφόρνια, το 1985.

Πόσο μήκος είχε το μεγαλύτερο σκορδόψωμο που έχει φτιαχτεί ποτέ; 16,71 μέτρα και το έφτιαξε ο Etienne Theriault στον Καναδά, στις 6 Ιουλίου 2013.

Τι ιδιαίτερο έχει το εστιατόριο «Stinking Rose» (βρωμερό τριαντάφυλλο) στην Καλιφόρνια;

Βάζει σκόρδο σε όλα τα πιάτα του. Το σλόγαν του είναι «καρυκεύουμε το σκόρδο μας με φαγητό.» Σερβίρει ακόμα και παγωτό με γεύση σκόρδο!

Τι είναι η Αλλιουμφοβία; Η σκορδοφοβία, δηλαδή ο υπερβολικός φόβος για το σκόρδο. Οι άνθρωποι που πάσχουν από σοβαρή Alliumphobia βιώνουν άγχος ή κρίσεις πανικού όταν βρίσκονται σε κοντινή απόσταση ή μυρίσουν σκόρδο.

Πως φυτεύουμε τα σκόρδα;

Η ιδανική εποχή είναι το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, καθώς χρειάζονται κρύο και βροχές όταν αρχίσουν να αναπτύσσονται τα φύλλα τους. Το σκόρδο φυτεύεται σε σκελίδες, που μπορούμε να προμηθευτούμε από τα σκόρδα που κυκλοφορούν στην αγορά. Για να φυτέψουμε τα σκόρδα, θα πρέπει να βάλουμε τις σκελίδες στο χώμα με το «κεφάλι» (το πράσινο μέρος) προς τα επάνω. Θα πρέπει να βάζουμε μία σκελίδα κάθε 10-15 εκ., σε βάθος 3-5 εκ., και σε σειρές που θα απέχουν μεταξύ τους περίπου 25 εκ.

Πώς θα τα περιποιηθούμε; Τα σκόρδα δεν χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση. Πρέπει να ποτίσουμε 2 με 3 διαδοχικές φορές (ανά 3 με 4 ημέρες) μόλις φυτέψουμε τις σκελίδες. Στη συνέχεια όμως δεν χρειάζεται να ποτίζουμε συχνά, αλλά να φροντίζουμε να έχει στεγνώσει (όχι να ξεραθεί όμως) το χώμα πριν ξαναποτιστεί. Σημαντικό είναι επίσης να αφαιρούμε τα ζιζάνια σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Πότε μαζεύουμε τα σκόρδα; Θα καταλάβουμε ότι τα σκόρδα είναι έτοιμα όταν το φυτό θα αρχίσει να ξεραίνεται και να γέρνει προς τη μία πλευρά. Σε κάθε περίπτωση, δεν θα είναι έτοιμα σε λιγότερο από 6 μήνες από τη στιγμή που θα τα φυτέψουμε. Όταν τα βγάλουμε από το χώμα, θα πρέπει να τα αφήσουμε να στεγνώσουν καλά για 2 με 3 ημέρες σε μέρος ξηρό, σκοτεινό και ευάερο.

Βιντεάκια

Πώς να ξεφλουδίσετε το σκόρδο μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα:

Πως να καλλιεργήσετε σκόρδα στον κήπο:

Πως να καλλιεργήσετε σκόρδα σε γλάστρα:

Συνταγή για σκορδαλιά:

Κύριες Πηγές

留言


bottom of page