top of page

Πολύτιμοι λίθοι


Οι πολύτιμοι λίθοι ή πολύτιμες πέτρες είναι συγκεκριμένα ορυκτά ή πετρώματα που παρουσιάζουν σκληρή σύσταση και ωραίους χρωματισμούς και χρησιμοποιούνται κυρίως στην κοσμηματοποιία.

Πόσοι και ποιοι είναι οι πολύτιμοι λίθοι; Υπάρχουν 4 πολύτιμοι λίθοι: το ρουμπίνι, το σμαράγδι, το ζαφείρι και το διαμάντι. Η κατηγοριοποίηση αυτή προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα.

Ποια είναι τα βασικά στοιχεία από τα οποία εκτιμάται η αξία ενός πολύτιμου λίθου; Το χρώμα, η λείανση, η καθαρότητα και το βάρος του.

Τι είναι τα καράτια; Το μέτρο βάρους των πολύτιμων λίθων. Συνήθως, ένα καράτι αντιστοιχεί σε 0,2 γραμμάρια.

Από πού προέρχεται η λέξη «καράτι»;

Από την ελληνική λέξη κεράτιο, που αναφέρεται στους σπόρους του χαρουπιού. Επειδή οι σπόροι του χαρουπιού έχουν αρκετά ομοιόμορφο μέγεθος και διατηρούν το βάρος τους αναλλοίωτο, οι χρυσοχόοι της Βενετίας τους χρησιμοποιούσαν ως μονάδα βάρους για τη μέτρηση του βάρους των πολύτιμων λίθων και μετάλλων. Την εποχή εκείνη ο καθένας θα μπορούσε να αγοράσει μερικούς σπόρους στην αγορά και να ζυγίσει το πολύτιμο εμπόρευμα για επαλήθευση.

Πως ονομάζεται η ειδικότητα που ασχολείται με την ανάλυση και πιστοποίηση της αυθεντικότητας ενός πολύτιμου λίθου; Γεμολογία και το όνομα του ειδικού είναι Γεμολόγος ή Λιθογνώμονας.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του διαμαντιού;

Έχει ισχυρή λάμψη και είναι εξαιρετικά σκληρό. Είναι η πιο σκληρή φυσική ουσία που υπάρχει στη Γη. Αποτελείται αποκλειστικά από άνθρακα. Τα διαμάντια συνήθως είναι ημιδιάφανα ή διάφανα. Μερικές φορές είναι αδιαφανή και οι χρωματισμοί τους ποικίλουν. Άχρωμα, γκρίζα, μπλε, κόκκινα, κίτρινα, πράσινα ή και μαύρα. Συνήθως βρίσκονται πολύ βαθιά στη γη, μέσα σε κρατήρες σβησμένων ηφαιστείων ή σε αδαμαντοφόρα κοιτάσματα, που είναι κοντά στις εκβολές των ποταμών και σε πεδιάδες

Από πού προέρχεται το όνομα του διαμαντιού; Από την ελληνική λέξη δαμάζω + το στερητικό ‘α’, καθώς στην αρχαιότητα όλες οι σκληρές πέτρες, που ήταν αδύνατον να υποστούν κατεργασία, αποκαλούνταν αδάμαντες.

Ποια είναι τα πιο σπάνια διαμάντια;

Τα κόκκινα.

Πως μπορείς να κόψεις ένα διαμάντι; Με ένα άλλο διαμάντι. Επίσης, σήμερα για την κοπή των διαμαντιών χρησιμοποιείται πολύ ισχυρό λέιζερ.

Τι πίστευαν οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι ότι ήταν τα διαμάντια; Δάκρυα των θεών ή θραύσματα από πεφταστέρια. Πίστευαν επίσης ότι τα βέλη του θεού Έρωτα είχαν αιχμή από διαμάντι.

Που αλλού, εκτός από τα κοσμήματα, χρησιμοποιούνται τα διαμάντια; Για την κατασκευή εργαλείων κοπής και λείανσης άλλων σκληρών υλικών. Χαρακτηριστικά γνωστά εργαλεία είναι τα αδαμαντοτρύπανα και τα εργαλεία κοπής υαλοπινάκων (κοινώς τζαμοκόφτες). Ορισμένοι τύποι διαμαντιών έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ειδικών οπτικών οργάνων, λόγω της υψηλής ανακλαστικότητάς τους.

Πόσα χρόνια χρειάζονται για να σχηματιστεί ένα διαμάντι; Πολλά εκατομμύρια ή ακόμη και δισεκατομμύρια χρόνια. Όταν κρατάμε ένα διαμάντι στο χέρι μας, ουσιαστικά κρατάμε ένα μικρό κομματάκι από το πολύ μακρινό παρελθόν της Γης. Είναι, με μεγάλη διαφορά, το παλαιότερο πράγμα που μπορούμε να έχουμε στο σπίτι μας.

Πως δημιουργούνται τα διαμάντια; Τα διαμάντια σχηματίζονται περίπου 120-200 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της Γης. Πρωτοδημιουργήθηκαν πριν από 2,5 δισεκατομμύρια χρόνια και τα πιο πρόσφατα από αυτά σχηματίστηκαν πριν από 45 εκατομμύρια χρόνια. Ο άνθρακας από τον οποίο σχηματίζονται τα διαμάντια προέρχεται από το λιώσιμο πετρωμάτων που προϋπήρχαν στον φλοιό της Γης. Οι αλλαγές της θερμοκρασίας αναγκάζουν τον άνθρακα να κινηθεί βαθύτερα όπου λιώνει και δημιουργεί ένα νέο πέτρωμα μόλις η θερμοκρασία μειωθεί και πάλι. Εάν η πίεση και άλλες χημικές συνθήκες είναι κατάλληλες, τότε δημιουργούνται κρύσταλλοι διαμαντιών.

Πόσο σπάνια είναι τα διαμάντια; Πριν τον 19ο αιώνα ήταν πολύ σπάνια, αλλά πλέον όχι ιδιαίτερα. Είναι οι πιο κοινοί πολύτιμοι λίθοι που υπάρχουν. Κάθε χρόνο εξορύσσονται περισσότερα από 163 εκατομμύρια καράτια. Υπάρχουν πολύ περισσότερα από όσα μπορούν να αγοραστούν. Σύμφωνα με κάποιες πηγές είναι τόσα πολλά, που φτάνουν για να έχει κάθε άνθρωπος στην Αμερική ένα ποτήρι γεμάτο από αυτά. Απλώς οι μεγάλες εταιρίες που τα διαχειρίζονται ελέγχουν πόσα φτάνουν στην αγορά, δημιουργώντας τεχνητή έλλειψη και υψηλές τιμές.

Υπάρχει διαμαντένιος πλανήτης;

Το 2004 οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν βραχώδη πλανήτη στον αστερισμό του Καρκίνου, σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι παρόμοιο με τον δικό μας Ήλιο. Ο πλανήτης ονομάστηκε Cancri 55 e (ε 55 του Καρκίνου), έχει διπλάσιο μέγεθος από τη Γη και 8,6 φορές το βάρος της (που είναι 5.972.000.000.000.000.000.000.000 κιλά). Ένας άνθρωπος στον πλανήτη αυτό θα ζύγιζε 3 φορές όσο ζυγίζει στη Γη. Η θερμοκρασία στην επιφάνειά του αγγίζει τους 2.150 βαθμούς Κελσίου, ενώ κινείται με ιλιγγιώδη ταχύτητα (το έτος του διαρκεί μόλις 18 ώρες). Όπως φαίνεται, αποτελείται κυρίως από άνθρακα και τουλάχιστον ένα τρίτο της μάζας του είναι ένα τεράστιο διαμάντι δέκα δισεκατομμυρίων τρισεκατομμυρίων τρισεκατομμυρίων καρατιών! Δυστυχώς όμως, ο πλανήτης βρίσκεται σε απόσταση 40 ετών φωτός από τη Γη, δηλαδή το διαστημόπλοιο Voyager 1 θα χρειαζόταν περίπου 20.707 χρόνια για να φτάσει ως εκεί!

Ποιο είναι το μεγαλύτερο διαμάντι που βρέθηκε ως σήμερα;

Ο περίφημος Κουλλινάν που βρέθηκε το 1905 στη νότια Αφρική. Ζύγιζε τότε 3.106 καράτια (621 γραμμάρια) και πήρε το όνομα του από τον ιδιοκτήτη του ορυχείου όπου βρέθηκε. Το δώρισαν στον βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδο τον VII, για τα γενέθλιά του το 1907. Σήμερα το Κουλλινάν είναι κομμένο σε 9 πιο μεγάλες κύριες πέτρες και 96 μικρότερες. Η μεγαλύτερη από τις γυαλισμένες πέτρες, γνωστή και με το όνομα "Το μεγάλο αστέρι της Αφρικής", είναι τοποθετημένη στο βασιλικό σκήπτρο του θρόνου της Αγγλίας.

Ποιο είναι το διασημότερο διαμάντι του κόσμου και γιατί;

Το διαμάντι Hope, παρά το μικρό του βάρους (45 καράτια), λόγω της φήμης του για τις κακοτυχίες που προκάλεσε στους κατόχους του. Έχει ένα έντονο μπλε-βιολετί χρώμα και έχει αλλάξει δεκάδες χέρια αφού οι περισσότεροι κάτοχοί του είτε χρεοκόπησαν ή πέθαναν. Ο μύθος λέει ότι το 1642 ο Γάλλος κοσμηματοποιός Jean Baptiste Tavernier το έκλεψε από το μάτι ενός Ινδουιστικού αγάλματος και οι ιερείς του ναού το καταράστηκαν. Το 1958 δωρήθηκε στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Smithsonian και αποτελεί ως σήμερα μέρος μιας μεγάλης συλλογής διαμαντιών. Ανάμεσα στα πολλά «θύματά» του ήταν Ο Λουδοβίκος XIV (Βασιλιάς της Γαλλίας) και ο Λουδοβίκος XVI (Βασιλιάς της Γαλλίας), η Μαρία Αντουανέτα (Βασίλισσα της Γαλλίας), ο Γεώργιος IV (Βασιλιάς της Αγγλίας), ο Αμπντούλ Ζαμίντ ΙΙ (Σουλτάνος Τουρκίας), αλλά και ο ταχυδρόμος που το παρέδωσε στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Λόγω το μεγάλου μεγάθους της, η αναλυτική λίστα των 27 θυμάτων παρατίθεται στο τέλος του άρθρου.

Ποιος ανακάλυψε και ποιο ήταν το τίμημα που ζήτησε για το διαμάντι με το όνομα το Αστέρι της Νότιας Αφρικής;

Το βρήκε ένας βοσκός το 1869 στις όχθες του ποταμού Οράγγη στη Νότια Αφρική και το πούλησε για 500 πρόβατα, 10 βόδια κι ένα άλογο.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ζαφειριού;

Το ζαφείρι, μαζί με το ρουμπίνι, είναι το δεύτερο σκληρότερο ορυκτό μετά το διαμάντι. Το χρώμα του ποικίλει ανάλογα με την γωνία από την οποία παρατηρείται και συνήθως είναι από ανοικτό έως σκούρο γαλάζιο και μερικές φορές μωβ.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο ζαφείρι στον κόσμο;

Το Αστέρι του Αδάμ, ένα μπλε αστεροειδές ζαφείρι που ανακαλύφθηκε σε ορυχείο στη Σρι Λάνκα το 2016. Έχει βάρος 1.405 καράτια και κοστίζει πάνω από 100 εκατομμύριά δολάρια. Τα αστεροειδή ζαφείρια ονομάζονται έτσι γιατί όταν γυαλιστούν στην επιφάνεια τους εμφανίζεται μια αντανάκλαση που έχει το σχήμα αστεριού.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του ρουμπινιού;

Το ρουμπίνι έχει κόκκινο χρώμα, αλλά υπάρχουν ποικιλίες με ροζ, σκούρο κόκκινο και καφέ χρώμα. Το ρουμπίνι είναι ουσιαστικά ένα κόκκινο ζαφείρι, αφού είναι ακριβώς το ίδιο ορυκτό, αλλά σε άλλο χρώμα. Λόγω της σπανιότητας του, στα Σανσκριτικά (μια αρχαία γλώσσα της Ινδίας) αποκαλείται "ο βασιλιάς των πολίτιμων λίθων".

Που αλλού, εκτός από τα κοσμήματα, χρησιμοποιείται το ρουμπίνι; Χρησιμοποιείται ιδιαίτερα στη ωρολογοποιία, στη συγκράτηση αξόνων στήριξης καθώς και στην κατασκευή άλλων λεπτών μηχανών ακριβείας, όπως π.χ. χρονόμετρα πλοίων. Ο Θίοντορ Μάιμαν το χρησιμοποίησε το 1960 για την κατασκευή του πρώτου λέιζερ.

Ποιο είναι το πιο ακριβό ρουμπίνι στον κόσμο;

Το ρουμπίνι της Ανατολής του Ήλιου (Sunrise Ruby) που πουλήθηκε το 2015 για 30 εκατομμύρια δολάρια. Πήρε το όνομά του από ένα ποίημα που γράφτηκε τον 13ο αιώνα από τον Πέρση ποιητή Τζελαλεντίν Ρουμί.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του σμαραγδιού;

Το σμαράγδι έχει βαθυπράσινο χρώμα και είναι ένας από τους ακριβότερους πολύτιμους λίθους. Στην κορυφαία ποιότητα, τα σμαράγδια είναι πιο πολύτιμα από τα διαμάντια.

Από πότε είναι γνωστά τα σμαράγδια; Από την αρχαιότητα. Τα πρώτα ορυχεία στην Ερυθρά θάλασσα και στην Αίγυπτο λειτουργούσαν από το 3000 π.Χ. μέχρι το 1500 π.Χ. και έγιναν γνωστά ως τα ορυχεία της Κλεοπάτρας.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο σμαράγδι στον κόσμο;

Το σμαράγδι Bahia βάρους 380 κιλών (ή περισσότερα από 180.000 καράτια) που έχει βρεθεί σε ορυχείο στο τροπικό δάσος της Βραζιλίας το 2001 και η αξία του εκτιμάται σε 400 εκατομμύρια δολάρια.

Βιντεάκια

Το διαμάντι Hope σε βίντεο υψηλής ανάλυσης.

Το διαμάντι Κουλλινάν Ι.

Το ρουμπίνι της Ανατολής του Ήλιου (Sunrise Ruby).

Το πιο μεγάλο ζαφείρι του κόσμου βρέθηκε στη Σρι Λάνκα.

Το Αστέρι του Αδάμ

Το πιο ακριβό διαμάντι στον κόσμο.

Τα σμαράγδια της Bahia (Βραζιλία).

Εξόρυξη διαμαντιών στη Σιέρα Λεόνε (Αφρική).

Εξόρυξη διαμαντιών: Μέσα σε γιγάντιες τρύπες της Γης.

Εξόρυξη ζαφειριών και ρουμπινιών στην Καμπότζη.

Η τέχνη της διαμαντοκοπής.

Τα θύματα του διαμαντιού Hope

  1. Jean Baptiste Tavernier: Έκλεψε το διαμάντι από ένα Ινδουϊστικό ναό και τον κατασπαράξανε άγριοι σκύλοι.

  2. Louis XIV (Βασιλιάς της Γαλλίας): Αγόρασε το διαμάντι από τον Ταβερνιέ και πέθανε από γάγγραινα.

  3. Marquise de Montespan (Ερωμένη του Louis XIV): Φόρεσε το διαμάντι και σύντομα την παράτησε ο βασιλιάς.

  4. Nicholas Fouquet (Φύλακας των κοσμημάτων του στέμματος): Φόρεσε το διαμάντι για μια γιορτινή περίσταση, και αργότερα αφορίστηκε, φυλακίστηκε και εκτελέστηκε.

  5. Louis XVI (Βασιλιάς της Γαλλίας): Κληρονόμησε το διαμάντι και αποκεφαλίστηκε κατά την επανάσταση.

  6. Marie Antoinette (Βασίλισσα της Γαλλίας): Φόρεσε το διαμάντι και αποκεφαλίστηκε κατά την επανάσταση.

  7. Princess de Lamballe (μέλος της βασιλικής αυλής): Φόρεσε το διαμάντι και κομματιάστηκε από εξαγριωμένο όχλο.

  8. Wilhelm Fals: Ξανά-έκοψε το διαμάντι και τον λήστεψε και τον σκότωσε ο ίδιος του ο γιος., Hendrik.

  9. Hendrik Fals: Αυτοκτόνησε το 1830.

  10. Francis Beaulieu (έμπορος διαμαντιών): Πούλησε το διαμάντι και πέθανε μέσα στη μιζέρια.

  11. George IV (Βασιλιάς της Αγγλίας): Ήταν κάτοχος του διαμαντιού και πέθανε μέσα σε βαθιά χρέη.

  12. Henry Philip Hope (Εύπορος Άγγλος τραπεζίτης): Ήταν κάτοχος του διαμαντιού και πέρασε από πολλές δυστυχίες, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου του μοναχογιού του.

  13. Lord Francis Hope: Κληρονόμησε το διαμάντι και υπέστη ένα σκάνδαλο, ένα δυστυχισμένο γάμο, και οικονομική καταστροφή.

  14. May Yohe (γυναίκα του Francis Thomas Hope): Φόρεσε το διαμάντι και πέθανε άπορη.

  15. Simon Frankel (Χρηματιστής διαμαντιών): Αγόρασε το διαμάντι το 1901 και συνάντησε σημαντικές οικονομικές δυσκολίες.

  16. Jacques Colot: Τρελάθηκε και αυτοκτόνησε.

  17. Prince Ivan Kanitovski: Δολοφονήθηκε από Ρώσους επαναστάτες.

  18. Mlle. Lorens Ladue: Δανείστηκε το διαμάντι από τον εραστή της, Ivan, και δολοφονήθηκε από τον ίδιο.

  19. Simon Maoncharides (Έλληνας Χρηματιστής διαμαντιών): Αγόρασε το διαμάντι και έριξε το αμάξι του σε ένα γκρεμό σκοτώνοντας τον εαυτό του, τη γυναίκα του και το παιδί του.

  20. Habib Bey (Πέρσης έμπορος διαμαντιών): Κάτοχος του διαμαντιού για σύντομο χρονικό διάστημα. Πνίγηκε σε ναυάγιο γαλλικού ατμόπλοιου το 1909.

  21. Abdul Hamid II (Σουλτάνος Τουρκίας): Πλήρωσε 400,000 δολάρια για το διαμάντι και έχασε την οθωμανική αυτοκρατορία σε εξέγερση.

  22. Abu Sabir (Υπηρέτης του σουλτάνου): Γυάλισε το διαμάντι του σουλτάνου και φυλακίστηκε και βασανίστηκε.

  23. Zubayda (Η αγαπημένη παλλακίδα του σουλτάνου): Φόρεσε το διαμάντι και μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου.

  24. Kulub Bey (Φύλακας του διαμαντιού του σουλτάνου): Κρεμάστηκε.

  25. Jehver Agha (Υπεύθυνος του θησαυροφυλακίου του σουλτάνου): Επιχείρησε να κλέψει το διαμάντι και κρεμάστηκε.

  26. Evalyn Walsh McLean (ιδιοκτήτρια): Αγόρασε το διαμάντι από τον Pierre Cartier. Η πεθερά της πέθανε αμέσως μετά, ο πρωτότοκός γιος της πέθανε σε αυτοκινητιστικό ατύχημα 9 χρονών, ο άντρας της την παράτησε για ένα άλλη, σπατάλησε την περιουσία τους, έπαθε ατροφία εγκεφάλου από τον αλκοολισμό και πέθανε σε ψυχιατρική κλινική, ενώ η κόρη της πέθανε από υπερβολική δόση στα είκοσι πέντε της.

  27. James Todd (Ταχυδρόμος): Παρέδωσε το διαμάντι στο ινστιτούτο και συνέθλιψε το πόδι του σε δυστύχημα με φορτηγό, τραυματίστηκε στο κεφάλι σε αυτοκινητιστικό ατύχημα, και κάηκε ολοσχερώς το σπίτι του.

Κύριες Πηγές

bottom of page