Τα μακαρόνια είναι ένα είδος ζυμαρικού που παράγεται συνήθως από σιμιγδάλι (δηλ. αλεσμένο σκληρό σιτάρι) και νερό. Σε κάποιες περιπτώσεις προστίθενται αυγά ή ακόμη και φυτικές ουσίες για να τα χρωματίσουν, όπως ντομάτα, σπανάκι, καρότο και μελάνι καλαμαριού. Τα μακαρόνια συνήθως σερβίρονται μαζί με κάποια σάλτσα. Αποτελούν ένα από τα βασικά διατροφικά προϊόντα πολλών λαών σε όλη τη Γη.
Από πότε υπάρχουν; Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι ετοίμαζαν πιάτα που έμοιαζαν πολύ με τα σημερινά μακαρόνια, με τη διαφορά ότι γίνονταν ψητά και όχι βραστά. Τα ζυμαρικά υπήρχαν χωρίς αμφιβολία και στην αρχαία Κίνα, καθώς και στον Αραβικό κόσμο.
Από πού προέρχεται το όνομα τους; Το όνομα «μακαρόνια» πιθανόν να προέρχεται από το ελληνικό «μακαρία». Είναι γνωστό ότι οι αρχαίοι Έλληνες ετοίμαζαν αποξηραμένα παρασκευάσματα από αλεύρι που άφηναν μαζί με λάδι και κρασί στους τάφους των νεκρών (των μακάρων).
Πως έτρωγαν αρχικά τα μακαρόνια; Μέχρι περίπου το 1800 τους έβαζαν πιπέρι και τυρί και τα έτρωγαν με τα δάκτυλα.
Πότε φτιάχτηκε η πρώτη σάλτσα ντομάτα; Γύρω στο 1800, αφού η ντομάτα δεν υπήρχε στην Ευρώπη και την έφεραν οι εξερευνητές από τον Νέο Κόσμο. Η συνταγή ήταν απλή: έβραζαν ντομάτες με αλάτι και βασιλικό. Τότε περίπου άρχισε να χρησιμοποιείται και το πιρούνι με τα 4 δόντια αφού είναι δύσκολο να φάει κανείς με τα χέρια μακαρόνια με σάλτσα.
Ποια θεωρείται ως η χώρα των μακαρονιών; Η Ιταλία. Εκεί αγαπήθηκαν όσο πουθενά αλλού, και από εκεί ξεκίνησε η βιομηχανική παραγωγή και η εξάπλωσή τους σε ολόκληρο τον κόσμο. Από την Ιταλία προέρχονται οι περισσότερες ποικιλίες και τα ονόματά τους καθώς και οι πιο διαδεδομένες συνταγές που χρησιμοποιούνται σήμερα.
Ποιος λαός τρώει τα περισσότερα μακαρόνια; Οι Ιταλοί. Τρώνε περίπου 26 κιλά ανά άτομο το χρόνο. Οι Έλληνες είναι 4οι με 10,5 κιλά το χρόνο, πίσω από τους κατοίκους της Βενεζουέλας (13,2 κιλά) και της Τυνησίας (11,9 κιλά).
Πόσες κατηγορίες μακαρονιών υπάρχουν; Δύο, τα ξηρά και τα φρέσκα (συνήθωςπεριέχουν και αυγό). Τα ξηρά ζυμαρικά διατηρούνται στο ντουλάπι για 2 χρόνια ή και περισσότερο, ενώ τα φρέσκα ζυμαρικά διατηρούνται μόνο στο ψυγείο για λίγες μέρες.
Πόσα είδη υπάρχουν; Περισσότερα από 600! Κανονικά κάθε είδος μπορεί να συνδυαστεί μόνο με συγκεκριμένες σάλτσες. Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα είδη και τι σημαίνει το όνομά τους;
Σπαγγέτι (Spaghetti): Μακριά και στρογγυλά μακαρόνια. Το πιο γνωστό και αγαπητό είδος παγκοσμίως. Η λέξη προέρχεται από τον πληθυντικό της ιταλικής λέξης spaghetto που είναι υποκοριστικό της λέξης spago, δηλαδή λεπτός σπάγκος.
Σπαγγετίνη (Spaghettini): Πιο λεπτά σπαγγέτι.
Σπαγγετόνι (Spaghettoni): Το χονδρό είδος των σπαγγέτι.
Μπουκατίνι (Bucatini): Χοντρά μακαρόνια με τρύπα στη μέση. Στην Ελλάδα, είναι το πιο δημοφιλές ζυμαρικό για το παστίτσιο. Στην Ιταλία, συνοδεύουν ψητά στο ταψί ή φαγητά κατσαρόλας.
Καπελίνι (Capellini): Στην Ελλάδα τα λέμε Μαλλιά Αγγέλου. Είναι πάρα πολύ λεπτά σπαγγέτι. Capelli στα ιταλικά είναι τα μαλλιά.
Λινγκουίνι(Linguine): Επίπεδα ζυμαρικά χωρίς τρύπα στο κέντρο και με σχετικά μεγάλες διαστάσεις. Σαν πλακουτσωτά σπαγγέτι. Στα Ιταλικά σημαίνει «μικρές γλώσσες».
Ταλιατέλες (Tagliatelle): Επίπεδα ζυμαρικά, σαν μακριές κορδέλες. Συνήθως περιέχουν αυγό.
Φετουτσίνι (Fettuccine): Πιο πλατιές ταλιατέλες.
Παπαρδέλες (Pappardelle): Μοιάζουν με τα φετουτσίνι αλλά είναι πολύ πιο πλατιές.
Πένες (Penne): Κυλινδρικά ζυμαρικά με διαγώνια κομμένες άκρες. Όταν έχουν ραβδώσεις στην εξωτερική τους επιφάνεια ονομάζονται Ριγκάτε, δηλ. ριγέ. Στα Ιταλικά σημαίνει «πένες» (από αυτές με το μελάνι που χρησιμοποιούνταν παλιά για να γράφουμε).
Ριγκατόνι (Rigatoni): Στην Ελλάδα το λέμε Σέλινο. Κυλινδρικό ζυμαρικό με μεγάλες σχετικά διαστάσεις και ρίγες, στις οποίες οφείλει και το όνομά του (μεγάλο με ρίγες).
Φαρφάλε (Farfalle): Στη Ελλάδα τα λέμε Φιογκάκια. Το όνομά τους σημαίνει «πεταλούδες».
Φουσίλι (Fusilli): Στην Ελλάδα τα λέμε Βίδες. Κοντά στριφογυριστά ζυμαρικά.
Κονκίλιε (Conchiglie): Στην Ελλάδα το λέμε Κοχύλι. Μοιάζουν με κοχύλια.
Νιόκι (Gnocchi): Μικρά και πολύ συμπαγή μακαρόνια που φτιάχνονται και με πατάτα, με αποτέλεσμα να είναι ιδιαίτερα μαστιχωτά.
Υπάρχουν επίσης και μακαρόνια που είναι ή γίνονται γεμιστά:
Τορτελίνια (Tortellini): Γεμιστό στρογγυλό ζυμαρικό. Η γέμισή του μπορεί να περιλαμβάνει τυριά, αλλαντικά, ελαιόλαδο, λαχανικά κά. Το όνομά τους σημαίνει «μικρές πίτες».
Λαζάνια (Lasagne): Πολύ πλατιά ζυμαρικά. Συνήθως, χρησιμοποιούνται για ένα κλασσικό ιταλικό πιάτο που αποτελείται από στρώσεις ζυμαρικού, τυριού και σάλτσα και πολλές φορές περιλαμβάνει και άλλα συστατικά. Η λέξη λαζάνια χρησιμοποιείται τόσο για το πιάτο όσο και για το ίδιο το ζυμαρικό.
Κανελόνια (Cannelloni): Ορθογώνια φύλλα ζυμαρικών που τυλίγονται σε κυλινδρικό σχήμα περιλαμβάνοντας γέμιση. Συνήθως γεμίζεται με αλμυρή γέμιση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ρικότα, σπανάκι και διάφορα κρεατικά. Μετά καλύπτεται από σάλτσα, είτε την κλασσική κόκκινη είτε μπεσαμέλ. Στα Ιταλικά σημαίνει «μεγάλα καλάμια».
Ραβιόλια (Ravioli): Μικρά τετράγωνα ζυμαρικά με γευστικό περιεχόμενο κρέατος, λαχανικών ή τυριού.
Πόσο πρέπει να βράζουν τα μακαρόνια; Σύμφωνα με τους Ιταλούς, πρέπει να είναι «αλ ντέντε», που σημαίνει «στο δόντι» και εννοούν ότι όταν τα δαγκώνεις πρέπει να είναι ελαφρώς σκληρά και να μην είναι παραβρασμένα. Επίσης αυτός ο τρόπος βρασίματος είναι πιο υγιεινός, καθώς τα ελαφρώς βρασμένα ζυμαρικά είναι πιο εύπεπτα. Αυτό συμβαίνει γιατί απαιτούν περισσότερο μάσημα και επομένως παράγεται περισσότερο σάλιο το οποίο βοηθά στην πέψη.
Πρέπει να χρησιμοποιούμε κουτάλι μαζί με το πιρούνι για να τρώμε σπαγγέτι; Όχι, σύμφωνα με τους Ιταλούς η χρήση του κουταλιού μαζί με το πιρούνι είναι μόνο για τα μικρά παιδιά και όσους δεν γνωρίζουν να τα τρώνε.
Τι σχέση έχει ο θεός Ήφαιστος με τα μακαρόνια; Η Ελληνική Μυθολογία αναφέρει ότι ο Ήφαιστος δημιούργησε ένα εργαλείο που έφτιαχνε «κορδόνια από ζύμη», δηλαδή μακαρόνια!
Πόσο μεγάλο είναι το μακρύτερο μακαρόνι που έχει κατασκευαστεί;
Είχε μήκος 3.776 m και κατασκευάστηκε στην Ιαπωνία, στις 20 Οκτωβρίου 2010.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο πιάτο με μακαρόνια που έχει φτιαχτεί στον κόσμο; Ζύγιζε 7.900 κιλά και φτιάχτηκε στην Κρακοβία της Πολωνίας, στις 24 Οκτωβρίου 2015.
Πότε είναι η παγκόσμια ημέρα μακαρονιών; Στις 25 Οκτωβρίου.
Τα σπαγγέτι φυτρώνουν στα δέντρα; Την πρωταπριλιά του 1957, το αγγλικό κανάλι BBC έκανε μια εκπομπή φάρσα που έκανε τους πάντες να πιστέψουν ότι τα μακαρόνια φυτρώνουν στα δέντρα. Εκείνη την εποχή, τα μακαρόνια θεωρούνταν από πολλούς ως μια εξωτική λιχουδιά. Το ψεύτικο πρόγραμμα εξηγούσε πώς ο ισχυρός παγετός μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γεύση των μακαρονιών και ότι κάθε ένα σπαγγέτι μεγαλώνει πάντα στο ίδιο μήκος.
Εδώ μπορείτε να δείτε ένα βιντεάκι από την εκπομπή αυτή:
Γεωγραφία
Ιταλία, η πατρίδα των μακαρονιών.
Κύριες πηγές