top of page

LEGO


Δημοφιλής σειρά παιχνιδιών κατασκευής που περιλαμβάνουν πολύχρωμα πλαστικά τουβλάκια και μια σειρά από συνοδευτικά εργαλεία, μικρές φιγούρες και διάφορα άλλα εξαρτήματα. Τα LEGO μπορούν να συναρμολογηθούν και να συνδεθούν με πολλούς τρόπους, για την κατασκευή αντικειμένων, όπως οχήματα, κτήρια, ακόμα και λειτουργικά ρομπότ. Οτιδήποτε κατασκευαστεί μπορεί στη συνέχεια να αποσυναρμολογηθεί και πάλι, και τα κομμάτια να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθούν άλλα αντικείμενα.

Ποιος ήταν ο ιδρυτής της LEGO;

Ο Όλε Κιρκ Κρίστιανσεν, ένας μαραγκός από τη Δανία.

Γιατί ξεκίνησε να φτιάχνει παιχνίδια; Το 1932 πέθανε η γυναίκα του και έμεινε μόνος με τα τέσσερα παιδιά τους. Για να ξεχνιούνται, τους έφτιαχνε ξύλινα παιχνίδια, σε μορφή διάφορων ζώων. Το πιο αγαπημένο τους ήταν η πάπια.

Επειδή η δουλειά του δεν πήγαινε καλά, σκέφτηκε να αρχίσει να πουλά τα παιχνίδια που έφτιαχνε και άρεσαν τόσο πολύ στα παιδιά του. Όταν το 1940 κάηκε το εργαστήριο του, αποφάσισε να παράγει μόνο παιχνίδια, αφού είχαν τις περισσότερες πωλήσεις. Το 1947, αντικατέστησε το ξύλο με πλαστικό.

Το 1958, ο Κρίστιανσεν πέθανε και την επιχείρηση ανέλαβε ο γιος του, Γκότφριντ που είχε μία καινοτόμα ιδέα: πλαστικά τουβλάκια με υποδοχές που συναρμολογούνται μεταξύ τους.

Το 1960 κάηκε το εργοστάσιο που κατασκεύαζε τα ξύλινα παιχνίδια και σώθηκε εκείνο με τα πλαστικά. Δύο χρόνια μετά, η LEGO άνοιξε δική της αεροπορική γραμμή για να εξάγει τα παιχνίδια στις Η.Π.Α.

Τι σημαίνει LEGO; Προέρχεται από τις δανέζικες λέξεις Leg Godt που σημαίνουν "Παίζω καλά". Συμπτωματικά, αυτή η φράση στα λατινικά σημαίνει «έβαλα μαζί», δηλαδή συναρμολόγησα!

Μπορούν όλα τα κομμάτια LEGO να συνδυαστούν μεταξύ τους; Ναι, τα τουβλάκια που κατασκευάστηκαν από το 1958 έως σήμερα είναι συμβατά μεταξύ τους και μπορούν να ενωθούν. Ακόμα και τα LEGO για μικρά παιδιά είναι συμβατά με αυτά που απευθύνονται σε εφήβους.

Πόσα τουβλάκια παράγονται κάθε χρόνο; Περίπου 19 δισεκατομμύρια. Κάθε ώρα 2.160.000 και κάθε λεπτό 36.000.

Πόσα τουβλάκια LEGO αντιστοιχούν, κατά μέσο όρο, σε κάθε άτομο πάνω στη γη; 86 τουβλάκια!

Σε πόσα χρώματα είναι διαθέσιμα τα τουβλάκια LEGO; Σε 58 διαφορετικά χρώματα.

Πόσο ανθεκτικά είναι; Δοκιμές έδειξαν ότι ένα τυπικό τουβλάκι 2x4 μπορεί να ασφαλίσει 37.112 φορές και να αντέξει βάρος έως 430 κιλά χωρίς να πάθει κάτι.

Με πόσους τρόπους μπορούν να συνδυαστούν έξι τουβλάκια μεγέθους 2x4;

Με 915.103.765 τρόπους! Δύο τουβλάκια μπορούν να συνδυαστούν σε 24 διαφορετικούς τρόπους και τρία με 1.060 τρόπους.

Πόσα τουβλάκια χρειάζονται για να γίνει μια στήλη αρκετά ψηλή ώστε να φτάσει στο φεγγάρι; 40 εκατομμύρια.

Πότε κατασκευάστηκε η πρώτη μίνι φιγούρα;

Το 1978. Από τότε, έχουν παραχθεί περισσότερες από 4 δισεκατομμύρια. Αν ήταν πραγματικοί άνθρωποι θα ήταν ο μεγαλύτερος πληθυσμός στον κόσμο!

Γιατί οι μίνι φιγούρες έχουν κίτρινα κεφάλια;

Όταν πρωτοφτιάχθηκαν δεν είχαν ούτε καν πρόσωπο, ώστε να μπορούν να παίξουν οποιονδήποτε ρόλο. Επίσης, δεν είχαν χέρια ή κινούμενα πόδια. Το κίτρινο χρώμα επιλέχθηκε γιατί θεωρήθηκε ότι είναι το πιο φυλετικά ουδέτερο χρώμα.

Γιατί τα κεφάλια τους είναι άδεια; Ώστε αν τα καταπιεί ένα παιδί να περνά αέρας από μέσα τους και να μην πνιγεί.

Πόσα μίνι λάστιχα κατασκευάζονται κάθε χρόνο;

Σχεδόν 381 εκατομμύρια. Η LEGO είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής λάστιχων στον κόσμο και έχει μεγαλύτερη παραγωγή από ότι οι εταιρείες Goodyear και η Bridgestone μαζί που κατασκευάζουν λάστιχα για κανονικά αυτοκίνητα.

Ποια είναι τα πιο προηγμένα LEGO;

Τα Mindstorms που συνδυάζουν προγραμματιζόμενα τουβλάκια με ηλεκτρικές μηχανές, αισθητήρες, κλασσικά τουβλάκια και άλλα κομμάτια LEGO (όπως εργαλεία, άξονες, ακτίνες, και υδραυλικά μέρη). Με αυτά μπορεί να κατασκευάσει κανείς προγραμματιζόμενα ρομπότ και άλλα αυτοματοποιημένα συστήματα. Τα Mindstorms δημιουργήθηκαν μέσω μιας συνεργασίας μεταξύ της LEGO και του διάσημου εργαστηρίου Media Lab του MIT.

Ποιο είναι το σετ με τα περισσότερα κομμάτια;

Το Τατζ Μαχάλ (Taj Majal), με 5922 κομμάτια. Το Τατζ Μαχάλ είναι ένα μαυσωλείο που ανήγειρε ο Σαχ Γιαχάν Μογγόλος αυτοκράτορας (Σάχης) προκειμένου να τιμήσει τη πολυαγαπημένη του σύζυγο Μουμτάζ Μαχάλ που πέθανε το 1631 κατά τη διάρκεια τοκετού. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα παγκοσμίως.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο μοντέλο που φτιάχτηκε ποτέ με LEGO;

Ήταν το διαστημόπλοιο X-Wing των Star Wars και χρειάστηκαν 5,3 εκατομμύρια τούβλα και 17.000 ώρες για να "χτιστεί".

Υπάρχει σπίτι φτιαγμένο από LEGO; Χρησιμοποιώντας περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια τουβλάκια ο James May και το κανάλι BBC κατασκεύασαν ένα σχεδόν ολοκληρωμένο σπίτι. Εδώ το βιντεάκι:

Στην Ελλάδα υπάρχει κάποια μεγάλη κατασκευή LEGO;

Στο Μουσείο Ακρόπολης στην Αθήνα υπάρχει μια μακέτα της Ακρόπολης που χτίστηκε από 120.000 τουβλάκια LEGO σε περίπου 300 ώρες από τον Ryan McNaught.

Τι είναι το Memory Lane; Ένα μυστικό υπόγειο θησαυροφυλάκιο μέσα στο οποίο φυλάσσεται σχεδόν κάθε LEGO που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Περιλαμβάνει 4.720 κουτιά.

Υπάρχουν καλλιτέχνες που φτιάχνουν γλυπτά με LEGO; Ναι, αρκετοί μάλιστα. Ένας από τους πιο γνωστούς είναι ο Nathan Sawaya που άφησε τη δουλειά του ως δικηγόρος το 2004 και αφιερώθηκε πλήρως στην οικοδόμηση γλυπτών της LEGO. Εδώ μπορείτε να δείτε μερικά έργα του:

Τι είναι τα πάρκα LEGOLAND;

Είναι θεματικά πάρκα ψυχαγωγίας με θέμα τα LEGO. Υπάρχουν ήδη 6 σε ολόκληρο τον κόσμο:

  • Legoland Billund Resort (Billund, Δανία, άνοιξε το 1968)

  • Legoland Windsor Resort (Windsor, Αγγλία, άνοιξε το 1996)

  • Legoland California Resort (Carlsbad, San Diego County, Καλιφόρνια, ΗΠΑ, άνοιξε το 1999)

  • Legoland Deutschland Resort (Günzburg, Γερμανία, άνοιξετο 2002)

  • Legoland Florida (Winter Haven, Φλόριντα, ΗΠΑ, άνοιξε το 2011)

  • Legoland Malaysia Resort (Nusajaya, Johor, Μαλαισία, άνοιξε το 2012)

Τα πάρκα χωρίζονται σε διάφορες περιοχές, οι οποίες είναι κοινές μεταξύ των πάρκων. Για παράδειγμα, τα έξι από τα πάρκα περιλαμβάνουν ένα χωριό το οποίο περιλαμβάνει μοντέλα από σημαντικά μνημεία και περιοχές από όλο τον κόσμο φτιαγμένα από εκατομμύρια τουβλάκια LEGO.

Γεωγραφία

Μπιλούντ (Billund), Δανία. Από εκεί ξεκίνησαν τα LEGO.

Κύριες πηγές

bottom of page