top of page

Κουνούπι


Το κουνούπι είναι δίπτερο έντομο της οικογένειας Culicidae. Το λεπτό και μακρύ σώμα του κουνουπιού καλύπτεται με λέπια και έχει 6 μακριά πολύ λεπτά πόδια που του επιτρέπουν μόνο να στηρίζεται. Έχει δύο μάτια που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του κεφαλιού του. Τα φτερά του είναι μεμβρανώδη. Χαρακτηριστικό του είναι μία επιμήκης προβοσκίδα που βγαίνει από τη στοματική του κοιλότητα.

Πως είναι φτιαγμένα τα μάτια του;

Κάθε μάτι αποτελείται από εκατοντάδες φακούς διατεταγμένους με μορφή κερήθρας και μπορεί να βλέπει προς όλες τις κατευθύνσεις.

Πόσο ζυγίζει ένα κουνούπι; Περίπου 2,5 χιλιοστόγραμμα.

Από πόσο παλιά υπάρχουν τα κουνούπια; Από την Τριαδική Περίοδο, δηλ. εδώ και περίπου 400 εκατομμύρια χρόνια.

Πόσα είδη κουνουπιών υπάρχουν στον κόσμο; Περίπου 3.500. Από αυτά μόνο τα 80 τσιμπάνε τους ανθρώπους.

Πόσα διαφορετικά είδη υπάρχουν στην Ελλάδα; Γύρω στα 60.

Τι τρώνε; Τρέφονται με νέκταρ ή γύρη που βρίσκουν στη φύση, όμως τα θηλυκά χρειάζονται και αίμα προκειμένου να μπορέσουν να ζήσουν και να κάνουν αβγά. Σε περιόδους που δεν παράγουν αυγά, τα θηλυκά κουνούπια τρέφονται και αυτά με νέκταρ. Επίσης, πολλά είδη κουνουπιών τρέφονται αποκλειστικά με αίμα πτηνών, ερπετών, αμφίβιων ή άλλων ζώων και δεν τσιμπούν τον άνθρωπο.

Από πόσο μακριά μπορούν να εντοπίσουν το θύμα τους; Τα κουνούπια έχουν την ικανότητα να ανιχνεύουν έστω και μικρές ποσότητες ουσιών που παράγονται από τον άνθρωπο και τα ζώα, όπως είναι για παράδειγμα το διοξείδιο του άνθρακα και το γαλακτικό οξύ, ακόμα και από απόσταση 18-30 μέτρων. Πόσο χρόνο χρειάζονται για να τρυπήσουν το δέρμα;

Περίπου 50 δευτερόλεπτα.

Πόσο χρόνο χρειάζονται για να ρουφήξουν το αίμα; Περίπου δυόμισι λεπτά.

Πως αναπαράγονται;

Όταν το θηλυκό πραγματοποιήσει ένα γεύμα αίματος τότε ωριμάζουν τα αβγά του και τα τοποθετεί στην επιφάνεια του νερού. Στη συνέχεια εκκολάπτονται οι προνύμφες που τρέφονται με διάφορα οργανικά κατάλοιπα. Οι προνύμφες είναι υδρόβιες και εφοδιασμένες με δύο αναπνευστικά συστήματα που τους επιτρέπουν να αναπνέουν τόσο κάτω από το νερό όσο και από πάνω. Από το στάδιο του αυγού μέχρι την πρώτη πτήση του κουνουπιού μεσολαβούν μόλις 5 ημέρες.

Πόσα αυγά γεννάνε τα θηλυκά;

Το θηλυκό κουνούπι μπορεί να γεννήσει από 200 έως 300 αβγά μέχρι έξι φορές τον χρόνο.

Ποιο χρώμα δέρματος προσελκύει περισσότερο τα κουνούπια; Το σκούρο δέρμα.

Που οφείλεται ο ερεθισμός στο δέρμα μας από το τσίμπημα του κουνουπιού; Στην αλλεργική αντίδραση που προκαλεί το τρύπημα του δέρματος από την προβοσκίδα (ένα όργανο που χρησιμοποιεί το κουνούπι για να τρυπήσει το δέρμα και να εισάγει μέσα δύο σωλήνες, έναν που εγχέει σάλιο και έναν δεύτερο που ρουφά αίμα). Προτού πιει το αίμα μας, το κουνούπι εκκρίνει μία ουσία που εμποδίζει το αίμα να πήξει. Η ουσία αυτή αποτελεί ισχυρό αντιπηκτικό και, επίσης, την αιτία της φαγούρας.

Πόσο συχνά χτυπούν τα φτερά τους τα κουνούπια;

​Από 300 μέχρι 600 φορές το δευτερόλεπτο!

Γιατί κάνουν ζζζζζζζζζ;

Είναι ο ήχος των φτερών τους.

Πως εντοπίζουν τα αρσενικά τα θηλυκά; Από τον ήχο των φτερών τους. Τα θηλυκά χτυπούν τα φτερά τους μέχρι και 500 φορές το δευτερόλεπτο, και τα αρσενικά ξεχωρίζουν την υψηλότερη συχνότητα αυτών των χτυπημάτων, όταν ψάχνουν για ταίρι.

Τι γίνεται όταν ερωτεύονται δύο κουνούπια;

Συγχρονίζουν τα φτερά τους για να φτερουγίζουν με τον ίδιο ρυθμό και να πετούν δίπλα-δίπλα.

Πόσο ζουν; Ο κύκλος ζωής κάποιων ειδών μόλις που φτάνει τις 7 μέρες, ενώ άλλα μπορεί να ζήσουν μέχρι και 5 με 6 μήνες.

Με τι ταχύτητα πετάνε; Μεταξύ 1,6 και 2, 4 χλμ. ανά ώρα.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα κουνούπια; Θεωρούνται το πιο θανατηφόρο «ζώο» στον πλανήτη καθώς ευθύνονται για περισσότερους από έναν εκατομμύριο θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Μπορούν να μεταφέρουν ασθένειες όπως η ελονοσία, ο δάγκειος και ο κίτρινος πυρετός και η εγκεφαλίτιδα.

Είναι χρήσιμα σε κάτι τα κουνούπια; Τα κουνούπια που συγκεντρώνονται στην Αρκτική Ρωσία και στον Καναδά τρέφουν εκεί τα αποδημητικά πουλιά. Νοτιότερα στον πλανήτη, τα κουνούπια τρέφουν τα πουλιά, άλλα και έντομα, αράχνες, σαλαμάνδρες, σαύρες, βατράχους και ψάρια. Επιπλέον, κάποια συγκεκριμένα είδη ορχιδέας χρειάζονται τα κουνούπια για να αναπαραχθούν.

Σε ποια ήπειρο δεν υπάρχουν κουνούπια; Στην Ανταρκτική.

Γιατί δεν τους αρέσει το του αιθέριο έλαιο του φυτού σιτρονέλα; Γιατί ερεθίζει τα πόδια τους.

Τρώγονται τα αυγά των κουνουπιών;

Στο Μεξικό θεωρούνται τρομερή λιχουδιά. Ένα μικρό βαζάκι κοστίζει $50. Στο κέντρο της Πόλης του Μεξικού μάλιστα, υπάρχει ένα εστιατόριο, το Bar Don Chon που ιδρύθηκε το 1924, που σερβίρει διάφορα πιάτα από αυγά εντόμων, όπως είναι τα κουνούπια και τα μυρμήγκια. Στην παρακάτω εικόνα, ο Σεφ ετοιμάζει τηγανίτες από φύλλα κάκτου και αυγά κουνουπιών.

Βιντεάκια

Ο κύκλος ζωής του κουνουπιού

Κουνούπι γεννά αυγά που αργότερα εκκολάπτονται

Πώς να ζωγραφίσετε ένα κουνούπι

Κύριες Πηγές

bottom of page