top of page

ΣΧΕΤΙΚΑ

Η Μικρή Εξυπνοσκουφίτσα είναι μια μεταμοντέρνα εκδοχή του κλασικού παραμυθιού του 1857 των αδελφών Grimm με τίτλο «Η Κοκκινοσκουφίτσα» (Kinder und Hausmarchen στα Γερμανικά, Little red cap ή Little riding hood στα Αγγλικά). Το κείμενο είναι βασισμένο στην αγγλική μετάφραση του παραμυθιού το 1876 από τους Edgar Taylor και Marian Edwardes, η οποία είναι ελεύθερα διαθέσιμη από τον ιστότοπο του Project Gutenberg. Ένα μεγάλο τμήμα του πρωτότυπου κειμένου έχει παραμείνει αναλλοίωτο.

 

Η Μικρή Εξυπνοσκουφίτσα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά (στα Αγγλικά) ως τμήμα μιας δημοσίευσης με τίτλο «Little Red-Smart-Hood: Envisioning How Ambient and Ubiquitous Technologies May Affect Future Everyday Life» στο διεθνές συνέδριο MindTrek Academic 2012 και είναι η πρώτη φορά όπου μια επιστημονική εργασία ξεκινά με τις λέξεις  «Once upon a time...» (δηλ. Μια φορά κι έναν καιρό…).

 

O δικτυακός τόπος περιλαμβάνει 3 βασικές ενότητες:

Α. Το «πειραγμένο» παραμύθι «Η Μικρή Εξυπνοσκουφίτσα»

Β. Το πρωτότυπο  παραμύθι «Η Μικρή Κοκκινοσκουφίτσα» σε μετάφραση του Δημήτρη Γραμμένου, ώστε να μπορεί κανείς να συγκρίνει τις 2 εκδοχές.

Γ. Την ΕΞΥΠΝΟΠΑΙΔΕΙΑ, μια «μίνι» παιδική εγκυκλοπαίδεια που επεξηγεί όλες τις τεχνολογίες που αναφέρονται στο κείμενο. Για κάθε λήμμα υπάρχουν ερωτήσεις κρίσεως, προτάσεις για αναζήτηση πληροφοριών στο διαδίκτυο, δημιουργικές δραστηριότητες, καθώς και παιχνίδια.

 

Η Μικρή Εξυπνοσκουφίτσα έχει γραφτεί με βασικό στόχο να βοηθήσει τα παιδιά (όλων των ηλικιών) να γνωρίσουν καλύτερα τεχνολογίες οι οποίες ήδη παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καθημερινότητα τους ή αναμένεται να διαμορφώσουν το μέλλον τους, και να σκεφθούν κριτικά (αλλά και με χιούμορ) σχετικά με αυτές, ξεφεύγοντας από τον αρχικό εντυπωσιασμό (wow factor) που δημιουργούν. Σε συνδυασμό με τις δραστηριότητες που αναπτύσσω σχετικά με την εισαγωγή της δημιουργικής σκέψης σε παιδιά , εκπαιδευτικούς και γονείς (π.χ., Σχεδιαστές του Μέλλοντος, 1+1=μπλε//Γυμναστική της Δημιουργικής Σκέψης, Σκεψεδάκια, Πώς να γίνεις εφευρέτης… σε 10 απλά βήματα, κ.α.), η Εξυπνοσκουφίτσα αποτελεί ένα ακόμα λιθαράκι στην προσωπική μου προσπάθεια να προσφέρω στα παιδιά μερικά εναλλακτικά εφόδια που θα μπορούσαν να τα βοηθήσουν να σχεδιάσουν το δικό τους (καλύτερο ελπίζω) αύριο.

 

Και αν με ρωτήσετε «Καλά, πιστεύεις ότι ένα (ηλεκτρονικό) βιβλίο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο;», η απάντησή μου είναι «Όχι, αυτός όμως που το διαβάζει μπορεί…»

 

Δημήτρης Γραμμένος

 

Σύντομο βιογραφικό

Είμαι Κύριος Ερευνητής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ). Διαθέτω περισσότερα από 20 χρόνια πείρας και εξειδίκευσης στους τομείς Επικοινωνίας Ανθρώπου-Υπολογιστή (HCI), Εμπειρίας Χρηστών (User Experience), Σχεδιασμού της Αλληλεπίδρασης (Interaction Design) και Καθολικής Σχεδίασης (Universal Design). Έχω σχεδιάσει και υλοποιήσει πολυάριθμα καινοτόμα διαδραστικά συστήματα, πολλά από τα οποία είναι εγκατεστημένα σε κοινόχρηστους χώρους (μουσεία, αεροδρόμια, κέντρα πληροφόρησης, κλπ.) και χρησιμοποιούνται καθημερινά από όπως χιλιάδες ατόμων. Είμαι πιστοποιημένος αξιολογητής των διεθνών στάνταρ τεστ δημιουργικότητας Torrance Tests of Creative Thinking (TTCT). Από το 2014, με βάση την εκτεταμένη σχετική μου εμπειρία και γνώσεις, δημιούργησα τη δραστηριότητα «Σχεδιαστές του Μέλλοντος» στο πλαίσιο της οποίας αναπτύσσω και οργανώνω βιωματικές εμπειρίες που εισάγουν την έννοια και την πρακτική της Δημιουργικής Σκέψης σε παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικούς και το ευρύ κοινό.

Εδώ μπορείτε να δείτε το  πιο «επίσημο» βιογραφικό μου.

bottom of page