Αναζήτηση Google (Google Search)
Η πιο δημοφιλής μηχανή αναζήτησης στον Παγκόσμιο Ιστό, η οποία διαχειρίζεται πάνω από τρία δισεκατομμύρια αναζητήσεις κάθε μέρα. Η πρώτη εκδοχή της αναπτύχθηκε πειραματικά το 1996 από δύο μεταπτυχιακούς φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Η βασική διαφορά της από τις μηχανές αναζήτησης που προϋπήρχαν είναι ότι, ενώ αυτές αποφάσιζαν πόσο σχετική είναι κάθε σελίδα με τους όρους αναζήτησης του χρήστη μετρώντας πόσες φορές τους περιείχαν, η Google λάμβανε επίσης υπόψη τον αριθμό και την ποιότητα των σελίδων που οδηγούν σε αυτήν για να καθορίσει πόσο σημαντική είναι (και επομένως με ποια σειρά να εμφανιστεί). Πλέον, εκτός από την αναζήτηση λέξεων, η Google υποστηρίζει πολλές επιπλέον αναζητήσεις όπως π.χ. για εικόνες, συνώνυμα, προγνώσεις καιρού, τιμές μετοχών, ώρες προβολής ταινιών, αποτελέσματα αγώνων, κλπ. Υποστηρίζει επίσης μαθηματικούς υπολογισμούς, μετατροπές χρημάτων και μονάδων μέτρησης, εντοπισμό πακέτων, διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και ταχυδρομικών καθώς και μετάφραση. Λόγω της μεγάλης δημοτικότητας τής μηχανής, η ονομασία της έχει ενσωματωθεί στην αγγλική γλώσσα ως ρήμα (to google), το οποίο είναι συνώνυμο με το «αναζητώ πληροφορίες στο διαδίκτυο». Επίσης, στα ελληνικά χρησιμοποιείται συχνά ως «γκουγκλάρω» ή «γκουγκλίζω».
ΣΚΕΨΟΥ
Στην ουσία η Google δεν απαντά σε ερωτήσεις. Αναζητά σελίδες που περιέχουν όλες τις λέξεις-κλειδιά στο πεδίο αναζήτησης. Για το λόγο αυτό, είναι καλύτερα κανείς να γράφει μόνο τις σημαντικές λέξεις και να μην περιλαμβάνει άρθρα, επιρρήματα, προθέσεις, κλπ. Επίσης, αν οι λέξεις-κλειδιά είναι ανάμεσα σε εισαγωγικά (“”) τότε ψάχνει για σελίδες που περιέχουν ακριβώς αυτή τη φράση (αν όχι, οι λέξεις μπορεί να είναι διάσπαρτες). Τέλος, αν κολλημένο μπροστά από μια λέξη υπάρχει ένα μείον (-), τότε αποκλείει σελίδες που περιλαμβάνουν τη λέξη αυτή.
Στο διαδίκτυο υπάρχουν αναρίθμητες πληροφορίες, πολλές από τις οποίες, εσκεμμένα ή όχι, είναι λανθασμένες ή ψευδείς. Αυτό είναι κάτι το οποίο φυσικά δεν μπορεί να ελέγξει μια μηχανή αναζήτησης. Με ποια κριτήρια μπορεί κανείς να ελέγξει την αξιοπιστία των σελίδων που προκύπτουν ως αποτελέσματα μιας αναζήτησης;
Υπάρχουν πολλές σελίδες με ψευδείς ειδήσεις ή πληροφορίες που ονομάζονται hoaxes (φάρσες, απάτες), οι οποίες μπορεί να έχουν γραφεί για πλάκα ή ακόμη και με κακές προθέσεις. Υπάρχουν όμως και αρκετές σελίδες που τις αποκαλύπτουν. Όταν λοιπόν διαβάζεις κάποια πληροφορία που δείχνει περίεργη, καλό είναι να κάνεις μια αναζήτηση της μαζί με τον όρο «hoax».
ΨΑΞΕ
Από πού πήρε το όνομά της η Google;
Γράψε το όνομά σου και δες τι αποτελέσματα θα βγουν.
Όταν μια ερώτηση δεν μπορεί να απαντηθεί από την Google χαρακτηρίζεται ως unGoogleable. Σκέψου τι είδους ερωτήσεις μπορεί να είναι αυτές και μετά ψάξε στο Google για να επιβεβαιώσεις αν όντως δεν μπορεί να τις απαντήσει.
Βρες ποια είναι τα πιο διαδεδομένα hoaxes που κυκλοφορούν στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.
Τι είναι ο «βομβαρδισμός του Google» (Google bombing);
ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ
Το να μπορεί κανείς να βρει απαντήσεις είναι σίγουρα πολύ χρήσιμο. Όμως οι μεγάλες καινοτομίες στην ανθρώπινη σκέψη και την επιστήμη προέρχονται από νέες ερωτήσεις. Δημιούργησε μερικά παραδείγματα για μια μηχανή αναζήτησης που της δίνεις μια απάντηση και αυτή σου γεννά νέες ερωτήσεις.
Σημείωση: Στο χιουμοριστικό βιβλίο επιστημονικής φαντασίας με τίτλο «Γυρίστε το Γαλαξία με Ώτο Στοπ» του συγγραφέα Ντάγκλας Άνταμς, περιγράφεται ένας υπερυπολογιστής με το όνομα Βαθιά Σκέψη, ο οποίος καταφέρνει να βρει την απόλυτη απάντηση σχετικά με τη Ζωή, το Σύμπαν και τα Πάντα, η οποία είναι «42». Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν γνωρίζουν ποια είναι η απόλυτη ερώτηση.
ΠΑΙΞΕ
Πήγαινε στην αναζήτηση εικόνων και γράψε «atari breakout» ή «pacman» για να παίξεις τα αντίστοιχα κλασσικά ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Γράψε «zerg rush» και ένα σωρό όμικρον θα αρχίσουν να καταστρέφουν τη σελίδα σου. Μπορείς να τα καταστρέψεις κάνοντας κλικ πάνω τους.
Αν γράψεις «do a barrel roll» η σελίδα θα κάνει μια περιστροφή, αν γράψεις «askew» θα γύρει λίγο.
ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Comments