top of page

Έξυπνο σπίτι (smart home)



Ένα έξυπνο σπίτι ενσωματώνει ένα σύνολο από διασυνδεδεμένα τεχνολογικά συστήματα που επιτρέπουν τον έλεγχο και διαχείριση μέσω υπολογιστή των συσκευών (π.χ., κουζίνα, θέρμανση, φώτα) αλλά και των αντικειμένων (π.χ., πόρτες, κουρτίνες, φυτά) που υπάρχουν μέσα του. Ο έλεγχος και η διαχείριση μπορεί να γίνονται από ανθρώπους που βρίσκονται μέσα ή μακριά από το σπίτι (π.χ., μέσω διαδικτύου) σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο μπορεί να παίρνει αυτόματα αποφάσεις σύμφωνα με ένα σύνολο προεπιλεγμένων κανόνων. Για παράδειγμα, όταν επιστρέφει κάποιος ένοικος μπορεί να τον αναγνωρίζει και να του ανοίγει την πόρτα, ενώ ταυτόχρονα να προσαρμόζει τις συνθήκες (φως, θερμοκρασία, μουσική, κλπ.) σύμφωνα με τις προτιμήσεις του. Προκειμένου ένα σπίτι να είναι «έξυπνο» (και όχι απλά αυτοματοποιημένο) θα πρέπει να μπορεί τουλάχιστον να αναγνωρίζει: (α) σε ποια σημεία του υπάρχουν άνθρωποι (ή και ζώα), (β) την ταυτότητα των ανθρώπων (ή ζώων) αυτών και (γ) τι κάνει ο καθένας τους. Επίσης, θα πρέπει να διαθέτει ένα σύνολο από ηλεκτρονικές συσκευές και τεχνολογικά επαυξημένα αντικείμενα με δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυο υπολογιστών προκειμένου να μπορεί αφενός να γνωρίζει την τρέχουσα κατάστασή τους (π.χ., αν η βρύση είναι ανοιχτή, αν μια γλάστρα είναι ποτισμένη) και αφετέρου να την αλλάξει.

ΣΚΕΨΟΥ

  1. Σκέψου μερικά παραδείγματα (συχνά ονομάζονται και σενάρια) που περιγράφουν τι θα μπορούσε να κάνει ένα «έξυπνο» σπίτι για να βελτιώσει την ζωή των ενοίκων του, δεδομένου ότι μπορεί να γνωρίζει σε ποιο σημείο βρίσκονται, ποιοι είναι και τι ακριβώς κάνουν. Τι θα μπορούσε να κάνει το σπίτι για ένα κατοικίδιο (ένα σκύλο, μια γάτα, έναν παπαγάλο);

  2. Πως θα εκπαιδεύεις το σπίτι σου να κάνει αυτά που θέλεις; Όταν ήδη έχει μάθει κάτι και θέλεις να το αλλάξεις, πως θα του το ξεμαθαίνεις; Και πως θα του εξηγείς ότι κάνει κάτι λάθος ή που εσύ δεν θέλεις;

  3. Αν σε ένα δωμάτιο ενός έξυπνου σπιτιού υπάρχουν περισσότερα από ένα άτομα με διαφορετικές και ασύμβατες προτιμήσεις και ανάγκες τι θα πρέπει να κάνει;

  4. Ποιους διαφορετικούς κινδύνους ασφαλείας διατρέχει ένα «έξυπνο» σπίτι;

  5. Μερικά «έξυπνα» σπίτια μαζί μπορεί να αποτελέσουν μια «έξυπνη» γειτονιά και πολλές «έξυπνες» γειτονιές μια «έξυπνη» πόλη. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των «έξυπνων» πραγμάτων που οργανώνονται, τόσο αυξάνονται οι δυνατότητες, αλλά και η πολυπλοκότητα και τα προβλήματα. Μπορείς να σκεφτείς κάποιες υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει μια έξυπνη» γειτονιά ή μια «έξυπνη» πόλη και μερικά βασικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν;

ΨΑΞΕ

  1. Βρες ποιες συσκευές είναι ήδη διαθέσιμες στη διεθνή αγορά για να μετατρέψεις ένα σπίτι σε «έξυπνο». Τι κάνει η κάθε μία; Υπάρχουν κάποια πράγματα που θα ήθελες να κάνεις αλλά δεν υποστηρίζονται από καμία;

  2. Δες βιντεάκια που δείχνουν τι θα μπορεί να κάνει και πως θα λειτουργεί ένα «έξυπνο» σπίτι στο μέλλον.

  3. Βρες ένα βίντεο του 1960 με τίτλο « Year 1999 A.D.» που παρουσιάζει πως υποτίθεται ότι θα ήταν τα «έξυπνα» σπίτια το έτος 1999.

  4. Από το 1957 έως το 1967, στην Ντίσνεϋλαντ στο Άναχαϊμ της Καλιφόρνια υπήρχε ένα έκθεμα με θέμα το σπίτι του μέλλοντος (Monsanto House of the Future). Αναζήτησε σχετικές πληροφορίες, εικόνες και βίντεο.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ

  1. Σχεδίασε μια κάτοψη του έξυπνου σπιτιού της γιαγιάς στο παραμύθι της Εξυπνοσκουφίτσας. Σε κάθε δωμάτιο σημείωσε τις τεχνολογίες που αναφέρονται στο κείμενο. Φαντάσου ποιες άλλες τεχνολογίες και δυνατότητες θα μπορούσε να έχει και πρόσθεσέ τες.

  2. Σχεδίασε μια έξυπνη σχολική τάξη. Σκέψου ποιες ανάγκες (και ποιων ανθρώπων) θα μπορεί να εξυπηρετεί (π.χ., εκπαίδευση, διασκέδαση, ασφάλεια, διατροφή, αισθητική) και ποια πιθανά προβλήματα θα προλαβαίνει ή λύνει. Μετά φαντάσου με ποιους τρόπους (π.χ., συσκευές, τεχνολογίες, λογισμικό) θα μπορεί να τα κάνει όλα αυτά. Φτιάξε μια κάτοψη και σημείωσε τη θέση κάθε συσκευής ή τεχνολογίας. Μετά ζωγράφισε εικόνες που να τα δείχνουν από άλλες οπτικές γωνίες ώστε να μπορείς να τα παρουσιάσεις και να τα εξηγήσεις καλύτερα.

  • Αν θέλεις, μπορείς να πάρεις και να τυπώσεις φωτογραφίες της τάξης σου και πάνω τους να ζωγραφίσεις ή να κολλήσεις εικόνες με τις ιδέες σου.

  • Μίλησε με άλλα παιδιά, δασκάλους ή γονείς για να συγκεντρώσεις περισσότερες ιδέες σχετικά με το τι θα ήθελαν κι αυτοί να μπορεί να κάνει η τάξη.

  • Σκέψου τι προβλήματα μπορεί να δημιουργήσουν οι προτάσεις σου και πιθανές λύσεις.

  • Μαζί με τους συμμαθητές σου κατασκευάστε πρωτότυπα των ιδεών σας από απλά υλικά (χαρτιά, εφημερίδες, χάρτινα πιάτα και ποτήρια, καλαμάκια, κλπ.) και τοποθετείστε τα μέσα στην τάξη σας.

  • Αφού φτιάξετε την τάξη σας, μπορείτε όλοι μαζί να προσπαθήσετε να σχεδιάσετε πως θα μπορούσε να γίνει «έξυπνο» ολόκληρο το σχολείο!

  • Μια άλλη ιδέα, είναι να κάνεις «έξυπνο» το δωμάτιό σου…

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

BINTEO

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ

bottom of page